Corpul Femeii
Asculta Radio NeBunYa !
  Corpul femeii, organe sexuale
Organele genitale interne sunt destinate actului procrearii. Pe scurt, spermatozoizii urca in uter printr-un spatiu ingust, numit col uterin, din uter trec spre trompele uterine. Aproape lunar, unul din cele doua ovare elibereaza un ovocit, care este imediat captat de fimbriile pavilionului trompei uterine respective. Apoi acest ovocit circula prin trompa pentru a sosi in uter. Daca pe drum se intalneste cu spermatozoizii, s-ar putea ca unul sa il fecundeze. Uterul este locul unde va fi gazduit oul fecundat.

Organele sexuale exterioare ale unei femei, clitorisul si deschiderea vaginului sunt greu de vizualizat.:
  • Vulva: zona cu piele fina dintre picioarele unei femei se numeste vulva. Provine din latinescul volva, care inseamna invelitoare, protectie. Vulva acopera clitorisul, deschiderea vaginului si a uretrei si labiile.
  • Labiile: reprezinta doua perechi de pliuri fine ale pielii in interiorul vulvei. Ele acopera partile interioare ale vulvei-clitorisul, deschiderea uretrei si pe cea a vaginului. Provine din latinescul "labia" care inseamna buze;
  • Clitorisul: este o movilita de marimea unui bob de mazare. Cand clitorisul este atins si frecat, corpul femeii se simte bine atat in interior cat si in exterior. Femeia simte un fel de caldura si placere, o stare de excitare.
  • Deschiderea uretrei: aceasta este foarte mica. Uretra nu reprezinta unul dintre organele sexuale ale femeii. Este un canal prin care este eliminata urina, in afara corpului. Urina este un lichid care ramas in urma digestiei, el nefiind folosit de catre corp, este eliminat. Este singurul fluid care traverseaza uretra unei femei;
  • Vaginul: este un pasaj de trecere intre uter - organ sexual aflat in interiorul corpului femeii - si exteriorul corpului femeii.
  • Deschiderea vaginului: este mai mare decat cea a uretrei. O parte subtire de piele numita himen acopera deschiderea vaginului. O data ce o fata creste, sau cand ea este foarte activa sau in timpul primului act sexual - himenul se intinde, fapt care poate provoca dureri, iar intrarea in vagin devine ceva mai mare.
  • Anusul: este o mica deschizatura prin care fecalele parasesc corpul femeii. Fecalele reprezinta un material solid, obtinut in urma digestiei alimentelor de catre corp. Sunt eliminate in acelasi mod la femeie ca si la barbat. Sunt pastrate in intestin pana la eliminarea lor prin anus.

  • Organele sexuale interne femeiesti: cele 2 ovare, trompele uterine si uterul.


  • Ovarele: cele doua ovare, cate unul pe fiecare parte a uterului, sunt de marimea unei capsune mai mari. Ovarele contin celulele sexuale ale unei femei si mai sunt numite si oua sau ovule. Ovarele unei nou-nascute contin un numar foarte mare de celule sexuale dar aceste celule nu sunt destul de dezvoltate pentru a produce copii, pana cand fata nu ajunge la o anumita varsta. Pubertatea, perioada in care corpul unei fete incepe sa se transforme intr-unul al unei tinere femei, se poate declansa in orice moment de la 9 ani pana la 13 sau 14 ani. La pubertate, o fata are �n jur de 300.000-400.000 de celule sexuale. Acestea nu mai pot produce copii dupa varsta de 50 de ani.
  • Uterul este o cavitate in forma de para rasturnata. Peretii sai sunt formati din tesut muscular subtire. De la media de 6 - 8 centimetri inaltime si intre 3 - 4 centimetri latime, in cursul sarcinii dimensiunile lui se maresc considerabil (la sfarsitul sarcinii inaltimea uterului este de aproximativ 30 de centimetri). Uterul este asezat in continuarea vaginului, in pozitie usor inclinata spre in fata, deasupra vezicii urinare. Uneori se poate intampla ca pozitia lui sa fie si orientata usor spre posterior (spre in spate) in acest caz fiind vorba despre retroversie uterina (uter retrovers). Uterul isi schimba usor pozitia in cursul ciclului menstrual. El este sustinut de ligamente care ii confera o anumita flexibilitate si in ace1asi timp il impiedica sa coboare in vagin. Peretele uterin este captusit de o mucoasa numita endometru. Aceasta mucoasa, destinata sa gazduiasca oul fecundat, bogata in vase sanguine si structuri glandulare, suporta importante modificari in functie de perioadele ciclului menstrual si de varsta femeii.
  • De fiecare parte a fundului uterin se desprind trompele uterine sau trompele lui Fallope. Sunt doua tuburi flexibile, cu lungimea de 10 - 12 centimetri si cu diametrul interior putin mai mare decat grosimea unui fir de par. Ele se termina la nivelul fiecarui ovar printr-un pavilion cu franjuri mobili (fimbrii). Aceste fimbrii capteaza ovocitul eliberat la suprafata ovarului. Trompele uterine reprezinta locul de randez - vous dintre ovocit si spermatozoizi. Aici va avea loc fecundarea. Rolul trompelor uterine este de a asigura supravietuirea si trecerea spermatozoizilor si a ovocitului, spre locul de fecundatie si trecerea ovocitului fecundat inapoi spre uter, unde se va implanta in endometru.

  • Comentarii